piątek, 30 grudzień 2011 11:24

Oświadczenie Zarządu ECAG

(1 głos)

hand_writing

Oświadczenie Zarządu Stowarzyszenia Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych w kwestii współpracy z innymi podmiotami

Zarząd Stowarzyszenia Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych oświadcza, że nadrzędnymi zasadami kierującymi działalnością administrowanego i posiadanego przez Stowarzyszenie portalu geopolityka.org są:

• dążenie do kreowania miejsca uczciwej intelektualnie i otwartej na wszelkie idee debaty na temat geopolityki, cywilizacji, polityki zagranicznej i problemów międzynarodowych;

• dyskusja z udziałem przedstawicieli wszystkich kierunków myślenia geopolitycznego w Polsce i zagranicą;

• szacunek dla odwagi w prezentowaniu poglądów i podejmowaniu działań niepopularnych, idących pod prąd kanonom i noszących znamiona niezgody na zastaną rzeczywistość.

Realizacja tych zasad wymaga zrozumienia, iż debata może i powinna być debatą wyzutą ze zbędnych, zniekształcających obraz rzeczywistości emocji. Niestety, sekciarstwo i kołtuństwo to choroby charakterystyczne dla wielu polskich środowisk, niezależnie od preferencji ideowych i poglądów na kwestie geopolityki.

Biorąc pod uwagę powyższe refleksje, Zarząd Stowarzyszenia serdecznie zaprasza do współpracy wartościowych, myślących i czujących podobnie członków Polskiego Towarzystwa Geopolitycznego, Instytutu Geopolityki i innych organizacji. Wasz wkład w rozwój nie tylko debaty, ale też uczciwych zasad ją konstytuujących, będzie miał wielkie znaczenie nie tylko dla nas, ale też dla całego środowiska analityków i geopolityków w Polsce.

Zarząd ECAG

Czytany 3530 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 30 październik 2014 00:04