poniedziałek, 16 luty 2015 12:16

Oświadczenie prezesa Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych w związku z tekstem zamieszczonym na portalu Eastbook.eu

Na portalu Eastbook.eu 14 lutego 2015 roku ukazał się artykuł autorstwa Łukasza Grajewskiego „Noworosjanie” przyjadą do Polski? <http://eastbook.eu/2015/02/material/news/Noworosjanie-do-Polski/>, który zawiera szereg pomówień i niepotwierdzonych uwag, dotyczących działalności Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych (ECAG).

Kierowany przez mnie think-tank jest stowarzyszeniem apolitycznym i nie jest powiązany z żadnym ugrupowaniem politycznym, jak sugeruje autor tekstu. Fakt udziału sekretarza generalnego ECAG dr Mateusza Piskorskiego w jakimkolwiek przedsięwzięciu politycznym nie jest powiązany z działalnością instytucjonalną stowarzyszenia w tym zakresie. Pomówienie o agenturalność jest wynikiem braku elementarnej rzetelności i dopełnienia obowiązków ze strony pracowników lub współpracowników koncernu Ringier Axel Springer Polska, którzy opublikowali swój materiał tekstowy w tygodniku „Newsweek Polska” w styczniu 2013 r. Przeciwko jego wydawcy toczy się obecnie proces o zniesławienie. Samo zaś stowarzyszenie wielokrotnie dawało wyraz swojej opinii na temat tez zawartych w tej publikacji m.in. na portalu Geopolityka.org, co autor zobowiązny był sprawdzić, chcąc dochować rzetelności przekazu.

Nie jest również prawdą, że ECAG „...na swoich łamach od początku konfliktu na wschodzie Ukrainy jawnie popierało działalność prorosyjskich separatystów skupionych wokół Donieckiej i Ługańskiej Republiki Ludowej” – w rozumieniu wyłączności tego poglądu, jak fałszywie sugeruje autor. Na portalu publikowane są bowiem różne opinie, stanowiska i komentarze, a sam zaś portal stanowi forum wymiany myśli eksperckiej i analitycznej. Nikomu też nie bronimy przesyłania swoich tez i opinii w celu publikacji ich na portalu – pod warunkiem zachowania merytoryczności przekazu.

Stowarzyszenie nie ingeruje również w poglądy i działalność społeczną, czy polityczną swoich członków, ani też nie zamierza cenzurować ich publicznych wypowiedzi i publicystyki, nawet w przypadkach, jeśli pozostaje to w sprzeczności w „myśleniem  głównonurtowym” i w niczym nie narusza prawa, ani tez dobrych obyczajów.

Tym samym w zawarte w tekście p. Łukasza Grajewskiego pt. "Noworosjanie" w Warszawie stwierdzenia są wyrazem braku elementarnej poprawności warsztatowej ze strony autora, któremu w celu weryfikacji własnych tez nie chciało się nawet wysłać stosownego zapytania na ogólnodostępny adres mailowy redakcji portalu Geopolityka.org lub bezpośrednio zadzwonić do nas z pytaniami.

Od medium finansowanego m.in. przez amerykańską organizację National Endowment for Democracy można byłoby oczekiwać zachowania przynajmniej elementarnych standardów dziennikarskich i zdecydowanie większej rzetelności. Podobnie jak współpracy również z osobami posiadającymi wykształcenie dziennikarskie, a nie wyłącznie socjologiczne.

(-) dr Marcin Domagała
Prezes Stowarzyszenia