środa, 25 lipiec 2012 09:30

Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych partnerem Stratforu

Startfor  ECAG

25 lipca weszła w życie umowa o współpracy między stowarzyszeniem Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych a amerykański think-tankiem Stratfor. Ze strony ECAG  umowę podpisali w imieniu Zarządu stowarzyszenia Marcin Domagała i dr Mateusz Piskorski, zaś ze strony Stratforu dyrektor generalny tej organizacji dr George Friedman.

Współpraca między obydwoma ośrodkami istniała już od jakiegoś czasu, jednakże jej zakres był dość ograniczony i sprowadzał się do wymiany i pozwoleń na republikację przekładów analiz Stratfor na terenie Polski przez ECAG – powiedział prezes ECAG Marcin Domagała. – W toku tej wstępnej współpracy nasze krytyczne podejście do wielu kwestii na arenie geopolitycznej spotkało się z zainteresowaniem strony amerykańskiej, której owocem stała się podpisana umowa. Dzięki temu pojawiła się możliwość szerszej propagacji prac naszych analityków i wymiany poglądów w znacznie szerszym gronie, które nie ogranicza się tylko do obszaru Europy i Bliskiego Wschodu, jak to było o do tej pory – dodał Domagała.

Umowa zakłada wymianę opinii i analiz przez analityków z obydwu think-tanków, a także w przyszłości realizację wspólnych projektów. Stratfor jest pierwszym amerykańskim partnerem ECAG. Stowarzyszenie współpracuje także z zagranicznymi ośrodkami analitycznymi m.in. w Rosji (Научное общество кавказоведов – НОК, Международный институт  новейших государств – IINES) i w Izraelu (International expert Center for Electoral Systems – ICES).

Czytany 4798 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 30 październik 2014 00:04