poniedziałek, 14 grudzień 2015 18:03

Oświadczenie Zarządu stowarzyszenia Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych

W związku z publikacjami medialnymi oraz wydanym w ich wyniku oświadczeniem Pana dr Mariana Szołuchy (http://www.mpolska24.pl/post/10811/oswiadczenie) dotyczącym jego niegdysiejszej współpracy z Europejskim Centrum Analiz Geopolitycznych, Zarząd ECAG informuje:

1) Pan dr Marian Szołucha złożył rezygnację z członkostwa w Stowarzyszeniu w dn. 16 maja 2013 r., podając jako przyczynę swojej decyzji pojawienie się publikacji tygodnika „Newsweek Polska” z dn. 14 stycznia 2013 roku;

2) powyższy powód rezygnacji z członkostwa w Stowarzyszeniu Pan dr Marian Szołucha powtórzył zeznając w dn. 4 lipca 2014 roku przed Sądem Okręgowym w Warszawie, przed którym toczy się rozprawa z powództwa Stowarzyszenia przeciwko wydawcy tygodnika Riniger Axel Springer Polska sp. zo.o.;

3) Pan dr Marian Szołucha nigdy nie sygnalizował Zarządowi Stowarzyszenia ani redakcji portalu Geopolityka.org, że w jego przekonaniu „...linia programowa staje się zbyt jednostronna”, jak napisał w swoim oświadczeniu.

Pan dr Marian Szołucha twierdzi ponadto, że „...nie o wszystkich aspektach sprawy mogę mówić publicznie”. Działalność Stowarzyszenia jest działalnością publiczną, w związku z czym apelujemy, by Pan dr Marian Szołucha – biorąc pod uwagę fakt, iż żyjemy w demokratycznym państwie prawa – ujawnił wszystkie te aspekty sprawy, które dotyczą ECAG.

Zarząd ECAG

Czytany 4922 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 14 grudzień 2015 19:11