wtorek, 07 lipiec 2015 11:16

Oświadczenie prezesa Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych w związku z kwestią współpracy z Centrum im. Adama Smitha

dr Marcin Domagała

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy lakonicznego maila, potwierdzonego wcześniejszą rozmową telefoniczną, od przedstawiciela Centrum im. Adama Smitha (CAS) z prośbą o wycofanie z portalu Geopolityka.org informacji na temat nawiązania współpracy między obydwiema organizacjami z powodu rzekomego braku uzyskania akceptacji na takie działanie ze strony prezydenta Centrum im. Adama Smitha p. Andrzeja Sadowskiego.

Mail ten wzbudził nasze zdziwienie, gdyż inicjatywa nawiązania współpracy wyszła ze strony CAS i została przesłana drogą elektroniczną 1 czerwca br. Wówczas, po krótkiej naradzie zarządu Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych, odpowiedziliśmy pozytywnie, widząc w tej propozycji m.in. ciekawą i interesującą możliwość wymiany myśli eksperckiej. Z nieusytalonych przyczyn ta współpraca została dzisiaj jednostronnie zawieszona przez CAS.

Obecnie oczekujemy na dalsze wyjaśnienia przyczyn zaistniałej sytuacji przez przedstawicieli CAS, posiadających stosowne umocowania.

dr Marcin Domagała
prezes