sobota, 19 luty 2011 09:18

Konferencja: "Ziemia nas wyżywi. Czy system emerytalny także? Ekonomiczne i cywilizacyjne skutki zapaści demograficznej Europy"

czyziemiaTo tytuł konferencji organizowanej przez Polsko-Amerykańską Fundację Edukacji i Rozwoju Ekonomicznego PAFERE oraz Klub „Polonii Christiana”.

Konferencja odbędzie się 23 lutego (środa) 2011 roku Auli Głównej Domu Literatury (Krakowskie Przedmieście 87/89) w Warszawie o godz. 17:00.

Konferencja nawiązuje do tematu numeru najnowszego wydania dwumiesięcznika „Polonia Christiana” wydawanego przez Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi. W dziale „Oblicza demografii” na kilkunastu stronach autorzy zwracają uwagę na kryzys demograficzny całej cywilizacji europejskiej. Głęboka zapaść demograficzna – bo tak określany jest problem – powoduje daleko idące skutki nie tylko polityczne, ale przede wszystkim społeczne, kulturowe i ekonomiczne. Jakie dokładnie? O tym będą dyskutować zaproszeni na konferencję goście:

Red. Jerzy Wolak („Polonia Christiana”), który wygłosi referat zatytułowany: „Demograficzna wojna światów”, Ireneusz Jabłoński (Centrum im. Adama Smitha) nakreśli perspektywy społeczno-ekonomiczne wokół reformy OFE w referacie: „OFE – bardzo kosztowna iluzja”, zaś Damian Kot (ekspert Fundacji PAFERE) przedstawi ogólny zarys funkcjonowania obecnego systemu emerytalnego w wystąpieniu zatytułowanym „Sofizmaty emerytalne”.

W drugiej części spotkania przewidziana jest dyskusja między ekspertami oraz pytania publiczności.

Podczas konferencji będzie można nabyć najnowsze wydanie magazynu „Polonia Christiana”, a także najnowszą publikację książkową, która ukazała się pod patronatem Fundacji PAFERE – Ludność. Największego bogactwo świata napisana przez światowej sławy demografów i ekonomistów. Przekonują oni na kartach książki, że tzw. polityka ludnościowa jest bezzasadna, że więcej ludzi wcale nie powoduje wyczerpywania się zasobów naturalnych, a także, że ludzkości wcale nie grozi przeludnienie.

Czytany 4305 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 30 październik 2014 00:04