czwartek, 21 październik 2010 03:05

III Zjazd Geopolityków Polskich

ECAG

W dniach 21-22 października 2010 r. (czwartek-piątek) we Wrocławiu odbywa się konferencja III ZJAZD GEOPOLITYKÓW POLSKICH. Miejsce: Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego, ul. Koszarowa 3.

Organizatorzy: Polskie Towarzystwo Geopolityczne, Instytut Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Wrocławskiego (gospodarz), stowarzyszenie Instytut Geopolityki (koordynator), Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych.

PROGRAM KONFERENCJI

21 październik-dzień 1.

12.30-13.30 – Rejestracja uczestników

13.30 Inauguracja

Powitanie przez Dyrekcję Instytutu Studiów Międzynarodowych

Wystąpienie  Kierownika Konferencji - Prof. dr hab. Tadeusza Marczaka

Wystąpienie dr. Radosława Domke - prezesa Polskiego Towarzystwa Geopolitycznego, Marcina Domagały, prezesa Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych i Leszka Sykulskiego, prezesa Instytutu Geopolityki w Częstochowie.

14.00-15.30 Spotkanie z gościem specjalnym Zjazdu, którym będzie Pan dr Modest Kolerow, szef rosyjskiej agencji informacyjnej „Regnum”.

15.45  Rozpoczęcie obrad

Płk dr  inż. Zbigniew Lach (Akademia Obrony Narodowej) Geostrategiczne  determinanty  oceny  potęgi  państwa

Prof. dr hab. Tadeusz Marczak (Uniwersytet Wrocławski) Polska geopolityka-przeszłość i teraźniejszość

Prof. dr hab. Mirosław Sułek (Uniwersytet Warszawski) Metodyka analizy geopolitycznej

Ppłk dr Andrzej Łaszczuk (Akademia Obrony Narodowej) Modelowanie przestrzeni dla potrzeb geopolityki

Dr Grzegorz Tokarz (Uniwersytet Wrocławski) Kategoria doboru naturalnego i grupowego jako instrument badawczy geopolityki. Próba współczesnego opisu

Leszek Sykulski  (Instytut Geopolityki) Agresja w relacjach międzynarodowych – etiologia geopolityczna

Marcin Domagała (Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych) Geopolityczny wymiar Europejskiej Polityki Sąsiedztwa – inwazja unijnego świata na peryferie oraz inne systemy-światy

Dyskusja pt. „Związek Unii Europejskiej i Federacji Rosyjskiej – projekt geopolityczny i perspektywy jego realizacji”.

22 październik – dzień 2.

W trakcie obrad drugiego dnia konferencji przewidziane jest spotkanie z gościem specjalnym Zjazdu, którym będzie Pan dr Modest Kolerow, szef rosyjskiej agencji informacyjnej „Regnum”.

9.00 Rozpoczęcie obrad

Dr Robert Potocki (Uniwersytet Zielonogórski) Państwo dysfunkcyjne w perspektywie geopolitycznej

Marlena Ewelina Sawicka (Uniwersytet Warszawski) Kategoria „pozycji międzynarodowej państwa

Marcin Soboń (Uniwersytet Wrocławski) Prywatyzacja wojny a bezpieczeństwo międzynarodowe

Dorota Miłoszewska (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu) Koncepcja „rozważnej siły” w stosunkach międzynarodowych

Dr Wojciech Kazanecki (Dolnośląski Ośrodek Studiów Strategicznych) Region w geopolityce - geopolityka w regionie. W stronę nowego paradygmatu

Dr Jakub Potulski (Uniwersytet Gdański) Perspektywa feministyczna w geopolityce

Jacek Jędrysiak (Uniwersytet Wrocławski) Współczesne spojrzenie na nawalizm: geopolityka w kosmosie

Adam Danek (Uniwersytet Jagielloński) Idea czasu kolistego i jej przemiany

11. 00 Przerwa na kawę

11.15  Wznowienie obrad

Katarzyna Walasek (Uniwersytet Jagielloński) Między geopolityką a geostrategią: z zapisków Aleksieja Wandama (Jedrichina)

Dr Przemysław Jan Sieradzan (Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych) Koncepcje geopolityczne Roberta Steuckersa

Sławomir Krakowczyk (Uniwersytet Wrocławski) Azja w koncepcji admirała Alfreda Thayera Mahana

Dr Tomasz Klin (Uniwersytet w Zielonej Górze) Amerykańska doktryna powstrzymywania w świetle rozważań Halforda Mackindera i Nicholasa Spykmana

Dr Grzegorz Baziur, Paweł Skorut Region Kaukazu północnego w geopolityce Rosji na przykładzie wojny czeczeńskiej

Kamil Gołaś (Uniwersytet Śląski) Wybrane wyznaczniki pozycji Federacji Rosyjskiej w stosunkach międzynarodowych

Dr Łarysa Leszczenko (Uniwersytet Wrocławski) Failed States na terenie poradzieckim. Trudne lekcje suwerenności.

Dr Marcin Sienkiewicz (Uniwersytet Wrocławski) Rosyjsko-ukraińskie konflikty gazowe

Irena Szostak-Kowalczyk (Uniwersytet im. Marii Curie-Skłodowskiej) Specyfika geokulturowa ukraińskich regionów sąsiadujących z Polską

dr Janusz Kowalczyk (Uniwersytet im. Marii Curie-Skłodowskiej) Sąsiedztwo polsko-ukraińskie w perspektywie geopolitycznej

13.45- Obiad

14.15 -Wznowienie obrad

Agata Buda (Uniwersytet Zielonogórski) Arktyka jako obszar rywalizacji XXI wieku

Prof. dr hab. Julian Skrzyp (Akademia Obrony Narodowej) Turcja-mocarstwo regionalne i gracz geopolityczny

Kamil Glinka (Uniwersytet Zielonogórski) Dyplomacja publiczna a geopolityczne interesy Stanów Zjednoczonych Ameryki

Dr Jarosław Jarząbek (Uniwersytet Wrocławski) Geopolityczne znaczenie Zachodniego Brzegu Jordanu

Dr Gracjan Cimek (Akademia Marynarki Wojennej) Rola kultury w kształtowaniu przewagi geopolitycznej Stanów Zjednoczonych

Kornel Sawiński (Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych) Znaczenie Libii w koncepcji geopolitycznej nacjonal-europejskiej partii komunitarnej (PCN)

Dr Jarosław Tomasiewicz (Uniwersytet Śląski) Orientacje polskie (Orientacje geopolityczne Polski na przestrzeni dziejów)

Dr Radosław Domke (Polskie Towarzystwo Geopolityczne) Myśl geopolityczna w Polsce Ludowej

Dr Gaweł Strządała (Uniwersytet Opolski) Kulturalizm Jana Stachniuka, czyli konserwatywna rewolucja po polsku

Zakończenie obrad

Organizatorzy gwarantują druk referatów w publikacjach pokonferencyjnych.

Termin nadsyłania tekstów upływa 30 listopada 2010 r. Gotowe artykuły według odpowiednich wymogów edytorskich należy przesłać na adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres email jest ukrywany przed spamerami, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce, by go zobaczyć z dopiskiem "publikacja". //

Czytany 8660 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 30 październik 2014 00:04