środa, 26 sierpień 2015 08:50

ECAG: Wiceprezes ECAG Konrad Rękas na konferencji w Kłajpedzie

ECAG

Wiceprezes Europejskiego Centrum Analiz Geopolitycznych Konrad Rękas uczestniczy w konferencji międzynarodowej „Etnonacjonalizm – zagrożenie dla pokoju i bezpieczeństwa międzynarodowego", która odbywa się w litewskiej Kłajpedzie. Udział w niej biorą przedstawiciele organizacji ochrony praw człowieka, środowisk antynazistowskich i kombatanckich z Litwy, Łotwy, Rosji, Białorusi, Mołdawii i Tadżykistanu.

Organizatorami konferencji są dwa litewskie stowarzyszenia: Bałtyckie Stowarzyszenie Młodzieży JUVENIS i Centrum Badań i Obrony Praw Podstawowych.

Niestety litewska służba bezpieczeństwa i straż graniczna uniemożliwiły części prelegentów udział w przedsięwzięciu, wydając nawet pięcioletnie zakazy wjazdu i deportując z kraju m.in. przedstawicieli mniejszości rosyjskiej na Łotwie. Zdaniem K. Rękasa „...szaulisi starają się dorównać banderowcom, co tylko dowodzi jak potrzebne są takie spotkania, wymiana doświadczeń i bicie na alarm przed groźbą szowinizmu”.

Czytany 3455 razy