wtorek, 29 wrzesień 2015 11:33

ECAG: Przedpremierowa prezentacja najnowszej książki pod redakcją dr Mateusza Piskorskiego

ECAG

W siedzibie Stowarzyszenia Współpracy Polska-Wschód odbyła się 28 września prezentacja najnowszej książki opracowanej pod redakcją naukową dr Mateusza Piskorskiego pt.: „Wybór wystąpień i wywiadów ministra spraw zagranicznych Federacji Rosyjskiej Siergieja Ławrowa”.

Spotkanie otworzył prezes Zarządu Stowarzyszenia Współpracy Polska Rosja i  wiceprezes Zarządu Krajowego SWPW dr Jerzy Smoliński. Laudacja publikacji została wygłoszona przez  rektora Akademii Humanistycznej w Pułtusku prof. dr hab. Adama Waldemara Koseskiego. W swoim wystąpieniu naukowiec omówił m.in. postać i biografię szefa rosyjskiej dyplomacji oraz ogólnie samą zawartość książki, podnosząc i doceniając trudną pracę tłumaczy. Zacytował też fragment recenzji autorstwa prof. Stanisława Bielenia, która została umieszczona na okładce. Po nim głos zabrał redaktor naukowy pozycji dr Mateusz Piskorski, który m.in. podkreślił potrzebę zapoznawania się przez studentów, naukowców i dziennikarzy z materiałami źródłowymi dotyczącymi różnych państw, czego przykładem jest książka poruszająca kierunki rosyjskiej polityki zagranicznej, wydana pod jego redakcją. Jest to tym bardziej ważne, że obecnie znajomość języka rosyjskiego jest niestety nikła.

prezenta_ksiazki_Lavrowa02.JPG

Fot. Prof. dr hab. Adam Waldemar Koseski wygłasza laudację.

Ostatnim mówcą był ambasador Federacji Rosyjskiej w Polsce Siergiej Andriejew, który m.in. w krótkich słowach podkreślił znaczenie naukowe wydanej pozycji, która powinna pomóc w zrozumieniu logiki polityki zagranicznej Federacji Rosyjskiej. Jest to tym bardziej konieczne, że relacje pomiędzy Polską a Rosją pozostają najgorszym od wielu lat poziomie.

Wydawcą książki jest Oficyna Wydawnicza Aspra. Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych było realizatorem grantu, przekazanego przez Międzynarodowy Instytut Nowych Państw w Moskwie, którego w tej kwestii został dotowany przez Fundację Dyplomacji Publicznej im. Aleksandra Gorczakowa. Książka, której pierwsza strona okładki znajduje się poniżej, obecnie jest dystrybuowana do księgarń. Jej oficjalna premiera, m.in. na portalu Geopolityka.org, nastąpi niebawem.

Czytany 4712 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 01 październik 2015 20:45