niedziela, 11 wrzesień 2011 16:49

Oświadczenie Stowarzyszenia 'Гражданский контроль' w sprawie zarządzenia wyborów do Dumy Państwowej szóstej kadencji i początku monitorowania kampanii wyborczej

contract

Oświadczenie Stowarzyszenia „Гражданский контроль”

W dniu 29 sierpnia 2011 Prezydent Federacji Rosyjskiej, Dmitrij Miedwiediew, na podstawie swoich konstytucyjnych uprawnień, zarządził wybory przedstawicieli do Dumy Państwowej na dzień 4 grudnia 2011.Zarządzenie wyborów oparte było na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa: datę wyborów określono w oparciu o aktualne regulacje, mówiące, że ma to być pierwsza niedziela miesiąca, w którym kończy się kadencja dotychczas urzędującej Dumy Państwowej. Jest to jedyny sposób ustalenia terminu wyborów.

Podpisanie zarządzenia prezydenckiego w tej sprawie jest również obwarowane regulacjami: ma się odbyć nie wcześniej niż 110 dni i nie później niż 90 dni przed planowanym dniem wyborów. Prezydent, nie czekając na upływ ostatniego dnia tego terminu, tj. 4 sierpnia, podpisał zarządzenie 96 dni przed dniem głosowania. Chcielibyśmy zwrócić uwagę kilku parlamentarzystów, którzy wnioskowali o ograniczenie czasu na zdobycie podpisów wyborców, na ten fakt. Przy okazji, porównując czas trwania nadchodzącej kampanii z poprzednimi, podczas których obowiązywały te same terminy zwoływania wyborów, okaże się, że nadchodząca kampania będzie najdłuższą dotychczas: wybory w roku 2007 zwołano z wyprzedzeniem 90 dni, zaś w 2003 roku – 95 dni. Zakładając poprawne zaplanowanie działań przez partię polityczną, może mieć ona do 40 dni na rejestrację, w tym na zebranie podpisów wyborców. Jest to wystarczający termin na zgromadzenie potrzebnej dokumentacji.

Prezydent Dmitrij Miedwiediew podpisując zarządzenie ws. wyborów, dokonał ważnych ustaleń, które – jak wierzymy – powinny być czytelnym sygnałem dla wszystkich uczestników procesu wyborczego: w opinii Prezydenta nie jest akceptowalne stronnicze działanie urzędników państwowych ani podejmowane próby fałszerstw wyborczych, jak również żadne próby wywoływania międzynarodowych czy też etnicznych sporów. Tego typu działania są w Jego opinii nielegalne.

Powyższe wątpliwości i niepokoje głowy państwa nie powstały bez powodu: w ostatnim czasie, podczas spotkania jednej z opozycyjnych partii w Moskwie, pojawił się slogan „precz z arbitralnym zachowaniem Żydów”; w ostatnich miesiącach stale napotykamy na otwarcie prowokacyjne działania, jak przykładowo wzywanie do bojkotu wyborów, anulowanie wyborów, faktyczne zaprzeczanie prawu obywateli do wyboru przedstawicieli organów państwowych, wzbudzanie przekonania opinii publicznej o nielegalności wyborów na długo przed rozpoczęciem kampanii.

Stowarzyszenie „Kontrola obywatelska” w pełni popiera wymagania, postawione przez Prezydenta Federacji Rosyjskiej i deklaruje brak akceptacji wyszczególnionych metod prowadzenia działań i rywalizacji politycznej. Oczywiście będziemy zwracać szczególną uwagę na właśnie te zagadnienia podczas monitorowania przebiegu nadchodzącej kampanii wyborczej.

Stowarzyszenie spodziewa się, że kampania wyborcza będzie interesująca i dynamiczna. Sugerują to zmiany liczby partii, oświadczenia ws. udziału w debatach prawyborczych tak zwanych partii dominujących oraz kampania agitacyjna, którą faktycznie rozpoczęła już większość partii. Chciałbym przypomnieć, że obserwowaliśmy zwiększone zainteresowanie i aktywność partii jeśli chodzi o wybory na szczeblu regionalnym i lokalnym, co sugerowałoby pewną próbę sił przed rozpoczęciem kampanii. Zmodyfikowane prawo wyborcze również ułatwia rywalizację o charakterze politycznym.

Stowarzyszenie „Kontrola obywatelska” ogłasza początek monitorowania przebiegu kampanii wyborczej w wyborach do Dumy Państwowej szóstej kadencji.

W niedalekiej przyszłości Stowarzyszenie wspólnie z partnerami podpisze Kartę lub Deklarację publicznego monitorowania przebiegu wyborów, której założenia zgodne będą z prawem Federacji Rosyjskiej, normami międzynarodowymi i regułami prowadzenia publicznego monitorowania. Odwoływać się będziemy do pojęć obiektywizmu, zaufania, neutralności politycznej, uczciwości, wolności procesu wyborczego od nacisków, otwartości i profesjonalizmu; niewyrażania własnych poglądów politycznych, preferencji czy założeń w odniesieniu do uczestników procesu wyborczego itp.

W ramach monitoringu będziemy rejestrować wszystkie przypadki pogwałcenia prawa i kontrolować je, przy pomocy naszych oddziałów regionalnych oraz we współpracy z lokalnymi komitetami wyborczymi i agencjami. W związku z tym prosimy wszystkich obywateli o zgłaszanie nam zaobserwowanych przypadków pogwałcenia prawa, z jak najbardziej szczegółowym opisem wydarzenia: kto, co, gdzie, itp. Taka informacja będzie podlegała weryfikacji a w razie potwierdzenia się informacji podejmiemy odpowiednie środki. Mamy nadzieję, że taka współpraca pozwoli nam zapewnić poprawny przebieg procesu wyborczego i pełną realizację praw obywatelskich.

Można się z nami skontaktować (Moskwa) telefonicznie: (495) 918-20-60, via e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Można także zostawić wiadomość na naszej stronie internetowej http://civilcontrol.ru, za pomocą elektronicznego formularza: http://civilcontrol.ru/?do=feedback. Wkrótce otwarty zostanie także serwis sms, a jego numer podamy do wiadomości na stronie internetowej Stowarzyszenia.

Prezydium Zarządu Stowarzyszenia „Гражданский контроль”

29 sierpnia 2011

Tłumaczenie: Olga Gulla
Tekst oświadczenia w języku angielskim jest do pobrania TUTAJ.

Stowarzyszenie Europejskie Centrum Analiz Geopolitycznych jest partnerem stowarzyszenia „Гражданский контроль” w obserwacji wyborów do Dumy Państwowej Federacji Rosyjskiej w dniu 4 grudnia 2011 r.

Czytany 5518 razy Ostatnio zmieniany czwartek, 30 październik 2014 00:04